HTML

fenyvillanas

2009. november 25

Friss topikok

  • ehune: A kényszeres vásárlással van gond, meg a kényszeres eladással is. Venni-eladni, venni-eladni, prof... (2009.11.27. 18:23) november 25

Linkblog

Archívum

november 25

2009.11.21. 13:56 fenyvillanas

Flashmob - Bevásárlók éjszakája.
2009.november 25. 22.00
 
Megdöbbent Pénztáros: "...és akkor az emberek jöttek a pénztárhoz...az üres kosarukkal! Egyik a másik után. Összesen talán kétszázan. Nem, ezren is lehettek. Nem is értettem, minden összefolyik..."
Életunt Pénztáros: "Én ezt nem csinálom tovább, elegem van."
Felháborodott Pénztáros: "Megőrültek ezek? Tönkre akarnak tenni?
Minket a forgalom után fizetnek!"
Gyanakvó Pénztáros:"Ezt most tényleg videora veszik?"
Még Gyanakvóbb Pénztáros: "Nem vásároltak semmit. Egy csomó ember
forgolódott meg lármázott itt nekem az éjszaka közepén és nem vásárolt
semmit. Akkor minek jöttek ide?"
Jóindulatú Pénztáros: "Nem lármáztak azok. Csöndben voltak, beszélgetett némelyik"
Fáradt Pénztáros: "Tök jó volt, legalább pihenhettünk egy kicsit."
Személyi és Vagyonőr: "Bejönne az irodába a táskájával, uram?"
Egy Átlagos Benemvásárló: "Jó bemegyek, úgysincs nálam semmit."
 
Idén készüljünk a NE VÁSÁROLJ SEMMIT NAPra a Bevásárlók éjszakájával!
Gyere sokadmagaddal a (IDE: nézd a http://fenyvillanas.blog.hu oldalt) november 25-én szerdán 21.30 körül, fogj egy üres kosarat vagy bevásárlókocsit, tégy úgy, mintha senkit sem ismernél, kóvályogj a folyosók között (legjobb alkalom az elmélkedésre), majd pontban 22:00-kor nyomulj a pénztárakhoz, ahogy a többiek, üres kosárral!
Nem vásárolni az alap! Fleshmob alap! Mi kell még? Terjeszd a facebookon meg mindenütt, de csak barátoknak! Ne vásárolj semmit nap!
 
Valahol a boltbalopás és advent között félúton találjuk a kompromisszumos megoldást: nem veszünk semmit!
 
November utolsó péntekén tartják világszerte a Ne Vásárolj Semmit Napot, amit nálunk is megrendeznek immár 8 éve. Idén november 27.-re esik a jeles nap, amikor a csilingelő Family Frost autók dallamára fütyürésznek az emberek országszerte és dúdolják, hogy Ne Vásárolj Semmit Nap!
Legalább ezen a napon próbáljunk meg úgy élni mintha nem a fogyasztás növelése lenne gazdaságunk és személyünk legfőbb célja. Próbáljuk meg felhívni a tízes csomag túrórudit vásárló barátaink figyelmét, hogy ez többe kerül mintha egyet vennének és amúgy is meg fog romlani. Próbáljunk meg aznap nem venni semmit és próbáljuk meg terjeszteni az igét, hogy így tegyen minél több embertársunk a világban. No meg persze ügyeljünk, hogy kötelező fogyasztás ünnepére -amit mostanában összekevernek valami srác szülinapjával- hasznos holmikat ajándékozzunk. Szerettünk valószínűleg többet fogja használni a 100Ft-os répahámozót, mint a fröccsöntött jász ólt és még eszébe is jutunk miközben hámoz, rágcsál vagy megvágja magát. A lényeg, hogy csak olyan terméket vegyünk meg amire valóban szükségünk van, ne akarjunk azért pénz költeni mert mások azt akarják és sulykolják.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fenyvillanas.blog.hu/api/trackback/id/tr561541702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsóti nővér 2009.11.22. 17:12:03

szerdán hány órakor írjátok meg az akció helyét?

fenyvillanas 2009.11.22. 17:22:31

bocs dzsóti, erre még nem tudok választ adni, de igyekszünk idejében. megértésedet köszönöm és várunk

Bözsi néni 2009.11.22. 22:21:18

Én sajnos nem tudok veletek lenni, de hajrá!

Eszembe jutott viszont valami más.
Nemrég hallgattam egy előadást (az előadás tavaly ilyentájt hangozhatott el, de én csak most találkoztam vele a neten). Feri atya azt mondta: megkérdezte a hittanos gyerekeket, hogy vajon mi történne, ha a Karácsony nem egy maghatározott napon lenne. Csak azt tudnánk, hogy valamikor, mondjuk december 20 és 31. között fog megszületni az a bizonyos srác. Mint ahogy tényleg nem tudhatjuk, hogy pontosan mikor is jön el a születés pillanata. A pápa egyszer csak kihirdetné, hogy ma van Karácsony. Például december 27-én. Vagy 30-én.
A gyerekek teljesen fel voltak háborodva. Hogy hát akkor mikor vennék meg a karácsonyfát? Feri atya, ilyent nem lehet csinálni!!!

Pedig miért ne? Még csak nem is kellene várnunk a pápára. Csináljunk 22 cetlit, abból 21 üres (nem nyert), egy a nyerő. Amelyik nap azt kihúzzuk, aznap lesz a karácsony. Meg lehet ezt csinálni családi szinten is, vagy baráti társaságban.

Akinek persze sérti a vallásos érzületét, annak nem kell beszállnia. Aki viszont szeretné, hogy a Karácsony az legyen, aminek lennie kéne, az szálljon be! (Mondjuk az elég ünneprontó, ha rögtön az első napokban húzzuk a nyerő cetlit. :))

fidusz 2009.11.23. 12:22:46

Sajnos, szerda este valószínűleg nem leszek itthon, de azért az ismerőseimet mozgósítani fogom. Sok sikert! :)

Egyébként van még nálam néhány darab, a Bors Alapítvány által pár éve a Ne vásárolj semmit napra készült "pénztárca zárjegy" :) Aki idejében jelentkezik, annak talán tudok még adni belőle...

malvina · http://komedias.blogspot.com 2009.11.24. 11:59:25

"November utolsó péntekén tartják világszerte a Ne Vásárolj Semmit Napot,..."

Igen, akárcsak a Nemzetközi Nőnapot...

Szóval én amondó vagyok, hogy nem a vásárlással van a probléma, hanem az ésszerűtlen, a pótcselekvésként működő vásárlással. Kvázi, elhibázotta megközelítés, éppen ezért ezek a Napok alapvetően semmin nem fognak változtatni. Pontosan úgy, ahogy minden évben nőnapoznak a tömegek, aztán otthon minden folytatódik úgy, ahogy annak előtte. Naponta vernek össze nőket, havonta egyet meg halálra!

Távol álljon tőlem, hogy azt sugallnám ezzel, hogy ne kéne valamit tenni! De a valamit tenni esetében is elvárható lenne az ésszerűség - nem pedig "A" vásárlás kárhoztatása. Minden valamire való kereskedelmi egység felkészül az efféle napokra, mondhatni kalkulál velük. Mert pontosan tudja, észlelte, hogy az ilyen napokat követően megugrik bizonyos cikkek, termékek fogyasztása. Ugyanis a fogyasztók jobb lelkiismerettel (mert az bizonyos Napon úgy érzik tettek valamit), többet vásárolnak. Azok pedig akik továbbra is rossz lelkiismerettel ténferegnek az árutömeg-folyosókon, ők - csak úgy mint eddig - kompenzálnak, és továbbra is vásárlásba folytják a frusztráltságukat, a bánataikat.::)))

Lione 2009.11.24. 21:39:11

A túrórudit nebáncsátok, az finom :P és nem romlik meg, mert megesszük!

amúgy mi keveset fogyasztunk és támogatom ezt a jó ötletet :)

szerintem is a kényszeres vásárlással van a gond... az emberek nem gondolkodnak, csak vesznek... mielőtt megvennének valamit, elgondolkodhatnának, hogy tényleg kell-e és hogy milyen minőségű...

toreki 2009.11.25. 10:32:32

@Bözsi néni: Jézus ősszel született. De aki a Karácsonyt a Fogyasztás Ünnepének tekinti, azt ez úgysem érdekli.

ehune 2009.11.27. 18:23:00

A kényszeres vásárlással van gond, meg a kényszeres eladással is. Venni-eladni, venni-eladni, profit, profit, profit. Semmi más nem jár a kereskedők agyában. Minden mást háttérbe szorítanak. Hogy mit árulnak, az mindegy. Hogy kizsákmányolják a termelőket, az mindegy. Hogy egészségre káros dolgokat adnak el, az mindegy. Hogy ezt el is titkolják, sőt aszondják, hogy egészségesek a cuccok, az mindegy. Hogy kizsákmányolják a Föld kincseit, hogy az utódaink megszívják, az mindegy. Hogy megtévesztenek mindenkit, az mindegy. Minden mindegy, nincs erkölcsi oldala a kereskedelemnek meg a fogyasztásnak sem. Ez a gond itt.
A flashmobnak meg ennek a napnak pedig igenis van értelme. Nem az, hogy pont emiatt kevesebbet fognak vásárolni, hanem az, hogy felhívja a figyelmet a problémára, emellett jópofa - ezzel még jobban felhívja a figyelmet. Sok ilyen apróság van, amik mind mind részt vesznek abban a folyamatban, hogy az emberek felismerjék a problémát és változások induljanak el.
Személy szerin sajnos lekéstem a dologról, de biztos king volt:)
süti beállítások módosítása